VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BESİNLERİN GEREKLİLİĞİ
Canlıların hareket edebilmeleri için enerjiye gereksinimleri vardır. Canlılar bu enerjilerini besinlerden sağlarlar.Arabanın motorunun çalışabilmesi için akaryakıta gereksinimi olduğu gibi canlıların da enerji sağlamak için besinlere gereksinimleri vardır.
BESİN İÇERİKLERİ VE GÖREVLERİ
Besinler, hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılır. Et, süt, peynir, tereyağı, yumurta gibi besinler hayvansal; meyve, sebze, tahıl gibi besinler ise bitkisel besinlerdir.Besinler yapısal olarak proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, su ve mineraller gibi gruplara ayrılır.Besin içeriklerini vücudumuzda gördükleri işe göre üç gruba ayırırız.
1-ENERJİ VERİCİ BESİNLER
Enerji verici besinler, öncelikle karbonhidratlar ve yağlardır. Gerektiğinde proteinlerden de enerji sağlanır.Karbonhidratlar, şeker ve şekerli yiyecekler, ekmek, makarna, unlu besinler, patates, tahıllar gibi besin maddelerinde bulunur.Yağlar, bitkilerden ve hayvanlardan elde edilir. Tereyağı, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, soya yağı gibi yağlar vardır.
2-YAPICI VE ONARICI BESİNLER
Proteinler vücudumuzun büyümesi, gelişmesi, onarılması gibi önemli görevler üstlenmiştir. Mineraller ve su bu görev sırasında proteinlere yardımcı olur.Proteinler; et, süt, tavuk, balık, peynir, tahıllar, (buğday, arpa, mısır, pirinç) ve baklagiller (fasulye, nohut, mercimek, bakla) gibi besinlerde bulunur.
3-DÜZENLEYİCİ BESİNLER
Vücudumuzda; vitaminler, mineraller ve su düzenleyici bir görev üstlenmiştir.Vitaminler her çeşit besinde bulunur. Fakat sebze ve meyvelerde daha çoktur. Vitaminlerin; A, B, C, D, E, K gibi çeşitleri olup, her vitamin çeşidinin vücudumuzda farklı bir işlevi vardır. Vitaminler sağlıklı olmamızı ve büyümemizi sağlar, eksikliği vücudumuzu olumsuz yönde etkiler.
Mineraller de vitaminler gibi vücudumuzda düzenleyici bir görev üstlenmiştir. Sodyum, kalsiyum, fosfor, demir gibi madensel maddeler yani mineraller vücudumuz için gerekli maddelerdendir.Su, canlılar için çok önemli bir maddedir. İnsan vücudunun %70 i sudur. Vücutta suyun azalması rahatsızlıklara yol açar. Ter, idrar, solunum yoluyla atılan suyun mutlaka vücuda alınması gerekir.Vücudumuz için gerekli olan suyun bir bölümünü sebze ve meyvelerden, bir kısmını da içeceklerden sağlarız.Günümüz dünyasında özellikle iş yaşamındaki hızlı tempo, insanları bu tür hazır besin maddelerine yöneltmektedir. Fakat bu tür hazır besinlerde bulunan kimyasal maddeler çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.Tüketici olarak besin maddeleri satın alırken dikkatli olmak zorundayız. Besin maddelerinin üzerinde bulunan besin içerikleri bölümünü mutlaka okumalı ve buna göre davranmalıyız.Özellikle besin maddelerinin paketleri üzerindeki son kullanma tarihine mutlaka bakmalıyız. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler sağlığımız açısından sakıncalıdır. Ayrıca güvendiğimiz, markalı ürünleri satın almaya çalışmalıyız.Satın alacağımız sebze, meyve, balık, et gibi besin maddelerinin taze olmasına dikkat etmeliyiz. Bozuk ve tazeliği kaybolmuş besin maddeleri sağlığımız açısından sakıncalıdır.